Végy egy töklámpást, néhány jelmezt, egy fekete macskát, s már kezdődhet is a Halloween parti! Persze nem árt, ha néhány sütőtökből készült finomsággal is megleped barátaidat.
Halloween mézes puffancs
Hozzávalók:
1,5 dl méz, 1,5 dl porcukor, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál kakaó, 4 dl finom rétesliszt, 22 dl puffasztott búza vagy rizs, 1,5 dl kókuszreszelék.
Tegyük a mézet, a cukrot, és a kakaót egy lábosba, keverjük jól össze őket és lassú tűzön addig forraljuk, amíg el nem kezd hólyagosodni. Ekkor vegyük le a tűzről. Keverjük össze a puffasztott búzát és a kókuszreszeléket. Öntsük rá az imént elkészített, még forró szirupot, egy fakanállal jól kavarjuk meg, és amikor már eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzá lehessen nyúlni, gyúrjunk belőle golyókat. Ezeket aztán még kókuszreszelékben is meg lehet hempergetni, amíg még ragadósak. Ha teljesen kihűltek, csomagoljuk be egyenként színes alufóliába, így aztán bárhová magunkkal vihetjük őket, "szükség esetére".
Halloween = Október 31. éjszakája, Mindenszentek előestéje. Ezt az estét Észak Amerika-szerte álarcos bolondozással ünneplik. A gyerekek boszorkánynak, kísértetnek öltöznek, és házról házra járva ajándékot követelnek a jellegzetes "trick or treat" (kb. "kitolok veled, ha nem látsz vendégül") kiáltozással. Évszázados gonoszűző hagyomány.
Pikáns sütőtök krémleves
Hozzávalók: 1 sütőtök (2-3 kg), 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alaplé (csirke- vagy erőleves kockából), 1 nagy burgonya, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál curry, csípős paprika, só és bors.
Elkészítés: A sütőtököt félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat és a héját, majd felkockázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd ugyanezt tesszük a hagymával is. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, s megpirítjuk benne a hagymát.
Ezután hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt is, majd felengedjük az alaplével. Nagy lángon forrásig hevítjük, majd alacsonyabb fokozaton addig főzzük a levest, míg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkészülünk, kiöntünk egy kevés lét a levesből, s a maradékot összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt készre főzzük, majd csészékben tálaljuk. Ízlés szerint pirított zsemlekockával vagy fenyőmaggal díszíthetjük.
Töltött sütőtök
Hozzávalók: 1 sütőtök (90-100 dkg, hosszúkás, magyar típus), 1 csapott teáskanál só, ˝ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál metélőhagyma, 3 evőkanál tejszín (tejföllel is helyettesíthető), 1 vastag szelet kenyér, 5 dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt, legjobb, ha füstölt).
Elkészítés: Megmossuk a tököt, majd félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magos részét. A belsejét egy kissé megsózzuk, majd tepsibe helyezzük. A tepsibe annyi vizet helyezünk, hogy félig ellepje a sütőtököt, majd lefóliázva közepes lángon mintegy 40 percig (teljesen puhára) sütjük. Ezután kivesszük a tepsiből, s annyira kikaparjuk a belsejét, hogy a héjon maradjon még a sütőtökből.
A kivájt sütőtököt összekeverjük a pirospaprikával, hagymával és tejszínnel. Hozzáadunk egy kevés sót, majd visszahelyezzük a felezett sütőtökbe. A durvára reszelt kenyeret összedolgozzuk a vajjal és sajttal, majd a megtöltött sütőtökre szórjuk. Ezután még negyed órára visszahelyezzük a sütőbe, míg szép sárgára nem sül.
Tálalásnál metélőhagymával, paradicsom karikával díszíthetjük.
Egyszerű sütőtök leves
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 2 sárgarépa, 2 evőkanál olíva olaj, 1 fej hagyma, só, bors, vegeta, 2 evőkanál liszt, 1 liter víz, pirítós, 2 evőkanál pirított fenyőmag (helyette zsemlekocka, vagy tökmag is használható).
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felkockázzuk. A sárgarépával, hagymával ugyanezt tesszük.
Az olajon megpirítjuk a hagymát (ha odaég keserű lesz!). Hozzáadjuk a répát és a lisztet is, és pár percig pirítjuk. Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a sütőtököt, majd forraljuk fel. Sóval, borssal, vegetával ízesíthetjük. Miután hozzáadtuk a fűszereket, a levest turmixoljuk össze, és főzzük még pár percig.
Tejszínnel és metélőhagymával díszíthetjük, pirítóssal tálaljuk. |